Tüm araç sahiplerinin yaptırması zorunlu olan bir araç sigortasıdır. Trafik sigortası kazaya karışılması durumunda araç sahibini korur, karşı tarafta ve üçüncü kişilerde meydana gelen hasarları belirli limitler dahilinde sizin yerinize öder. Böylece kaza durumlarında siz kusurlu bile olsanız, hasar masraflarını ödemek zorunda kalmazsınız. Aynı zamanda büyük çaplı kaza masraflarına karşı da bütçeniz koruma altında olur.
Kaza durumlarında karşı tarafın veya üçüncü kişilerin belli bir limit dahilinde hasar masraflarını karşılar.
Kazaya sizin aracınız neden olmuş ve ortaya bir zarar çıkmışsa, masraflar sizin trafik sigortası poliçeniz tarafından ödenir.
Kamuya ait mallara vereceğiniz zararlar (elektrik direği, lamba vs.) ve üçüncü kişilere ait mallara vereceğiniz zararlar da (ev, dükkan vs.) sigorta kapsamındadır.
Kaza durumunda maddi hasarların yanı sıra bedeni zararlarda ortaya çıkabilir. Trafik sigortası ile bedeni hasarlar da teminat altındadır. Kişilerde meydana gelen yaralanmalar trafik sigortasının teminatı altındadır. Yaralılara yapılacak ilk yardım hizmetleri, muayeneler, tedaviler, ilaçlar gibi masraflar da trafik sigortası tarafından karşılanır. Trafik sigortası, kaza sırasında vefat edenlerin defin masraflarını öder. Artı olarak vefat edenlerin eğer bakmakla yükümlü olduğu kişiler var ise bu süreçte destek alamadıkları için onlarında zararlarını karşılanır.
Kazada yaralanan kişilerin kısmi ya da süresiz çalışamaz duruma gelmesi halinde de trafik sigortası devreye girer. Kişinin ekonomik gelirinin kesilmesi ve baktığı kişilerin destekten yoksun kalması durumları güvence altındadır.
Kazada hatalı değilseniz ve buna rağmen karşı taraf sizin haksız olduğunuzu iddia edip dava açıyorsa, trafik sigortası savunma masraflarınızı da karşılar. Mahkeme ve avukatlık ücretleri, poliçeniz tarafından teminat altındadır.
Sigorta Destek Hattımız olan 0242 572 58 85 arayarak sigorta uzmanlarımızdan yardım alabilir, trafik sigortası poliçenizi bir telefonla yaptırabilirsiniz.
Doğru sorular her zaman doğru çözümlere götürür.
Trafik sigortası ve kasko arasındaki en önemli fark, trafik sigortasının zorunlu bir araç sigortası olmasıdır. Kasko ise araç sahibinin isteğine bağlıdır. Trafik sigortası her araç sahibi için zorunludur ve her yıl yenilenmesi gerekmektedir. Trafik sigortasız trafiğe çıkmanın para cezası ve yaptırımları vardır.
Bir diğer önemli kasko ve trafik sigortası farkı ise güvence kapsamlarıdır. Kaza durumunda trafik sigortası karşı tarafın ve üçüncü kişilerin bedeni ve maddi zararlarını karşılar, kasko ise kendi aracınızın yanması, çalınması, çalınmaya teşebbüs edilmesi veya kaza sonucu oluşabilecek zararları güvence altına alır.
Satılan aracın zorunlu araç sigortası yeni alınan araçta kullanılamaz. Araç sahibi, aracını sattıktan sonra noter satış sözleşmesi ile trafik sigortası poliçesini iptal ettirmelidir. Araç sahibinin poliçesini iptal edilmesini talep etmesinin ardından sigorta şirketi kalan günlerin prim tutarını sigortalıya iade etmekle yükümlüdür. Yeni araç için yeni poliçe düzenlenmelidir.
Araç sahibinin aracını sattıktan sonra prim iadesi alabilmesi için ise; sigorta şirketine 10 gün içinde bildirimde bulunması gerekmektedir. Her iki durumda da belirlenen süreler, araç sahibinin aracını sattığı tarihte noterde düzenlenen tarihi baz alır.
Sigortalının değiştiği her durumda mevcut sözleşme değişim tarihi itibarıyla kendiliğinden sona erer ve ilgiliye gün esasına göre prim iadesi yapılır. Ancak, mevcut sözleşme sigortalının değiştiği tarihten itibaren on beş gün süresince herhangi bir işleme gerek kalmaksızın ve prim ödenmeksizin yeni işleten için sözleşme yapılana kadar geçerlidir.
İlk defa trafiğe çıkan sürücüler, trafik sigortası yaptırırken hasarsızlık kademesini ifade eden tarife basamakları arasından 4.kademeden başlatılır. Sigorta Bilgi Merkezinin internet sitesinde her ay güncellenen tavan fiyat listesi içerisinden 4.basamak fiyatlarını görebilirsiniz. Aracınızın türüne, hasarsızlık basamağına ve bağlı olduğu ile göre seçerek, ilk trafik sigortası priminizin tavan fiyat limitini öğrenilebilirsiniz. Örneğin araç türünüz otomobil ise ve hasar basamağınızı biliyorsanız araba sigortası için listeden tavan fiyatı bulabilirsiniz. En üst sınırı tavan fiyat olacak şekilde, sigorta şirketlerine göre primler değişebilmektedir.
Yeni alınan aracın trafik sigortası yapılma süresi sıfır ve ikinci el araç olmasına göre değişiklik gösterir. Sıfır araç alırken, trafik tescil ve ruhsat işlemleri yapılır. Ruhsat işlemleri sırasında araç sahibinin trafik sigortası poliçesi sunması zorunludur. Sıfır kilometre bir araba alınıyorsa trafiğe çıkmadan önce zorunlu trafik sigortası yaptırılmalıdır.
Yeni alınan araç ikinci el ise, noter satışı sonrası aracın mevcut sigortası, aracın yeni sahibi tarafından herhangi bir prim ücreti ödenmeden 15 gün süre boyunca kullanılabilir. Aracın yeni sahibinin 15 gün içerisinde yeni trafik sigortasını yaptırması gerekmektedir.
Aklınıza takılan soru mu var? Sorularınızı yanıtlamak için çağrınızı bekliyoruz.